Nemokamas pristatymas visiems užsakymams virš €30
Back

Dirbtinis kailis prieš natūralų kailį, kurį pasirinkti?

Natūralaus kailio gaminiai
Dirbtinis kailis prieš natūralų kailį, kurį pasirinkti?

        Nenuostabu, kad vartotojams yra labai sunku atskirti dirbtinį kailį nuo tikro kailio. O ir nemažai prekinių ženklų bei dizainerių atsisakė natūralaus kailio dėl gyvūnų teisių aktyvistų veiksmų.

       Tačiau norime Jus pakviesti kartu paanalizuoti, kad dirbtiniai kailiai yra ne mažiau blogi nei natūralus kailis. Ir tai tikrai nereiškia, kad dirbtinis kailis mažiau kenkia mūsų aplinkai, gamtai. Šiame straipsnyje apžvelgsime, kuo natūralus kailis yra geresnis ir tvaresnis už dirbtinį kailį.

Mažas mokslinis interesų gynimas niekada niekam nepakenkė.

         Tikri kailiai yra tikrų gyvūnų, dirtiniai- iš cheminių polimerų, kurie primena dirbtines struktūras ir yra nepaprastai pigūs. Abeji yra apdorojami ir paverčiami prabangiais mados gaminiais. 
 
          Taigi, jei rezultatas yra tas pats, kuris kailio tipas yra protingesnis sprendimas? Jei manote, kad gyvūnų nužudymas gaminant madingus drabužius žmonėms yra amoralus, jūsų argumentas yra pagrįstas. Tačiau ar žinojote, kad už šio argumento nėra jokių mokslinių ar kitų išmatuojamų įrodymų.
 
          Mados šalininkai mano, kad nedera ignoruoti gyvūnų gerovės, nes tiesiog nėra kaip jos kiekybiškai įvertinti. Gyvūnų reabilitacijos centrai siekia užtikrinti maisto grandinės tvarumą. Na, o kai kuriuose ūkiuose gyvena vietiniai kailių pramonei skirti gyvūnai. Be to, joks prekės ženklas nežudo nykstančių gyvūnų rūšių žmogaus gerovės labui.
 
Tai dar ne viskas.
          
          Nesakome, kad gyvūnų žudymas žmogaus vartojimui yra teisingas. Tačiau nėra jokių įrodymų, kad gyvūnų žudymas gali sutrikdyti ekosistemą. Visi straipsniai šia tema yra gyvūnų teisių aktyvistų ir kailių pramonės. Taigi visa ši informacija yra neobjektyi ir nepasakanti visos tiesos, pateikiame pavyzdį:
          Dažni gyvūnų teisių aktyvistų rašomi straipsniai: "Audinių fermos kenkia aplinkai", "Neetiškas žvėrelių žudymas" ir pan., kailių pramonės dažni straipsniai: "Dirbtinio kailio neigiamas poveikis gamtai", "Dirbtinių kailių sukeliamos alergijos" ir  pan.
   
           Klausimas, kuris geresnis, o kuris žalingesnis, kuris turi mokslinių tyrimų išvadų ir kuris neturi. Reikia suvokti, kad abu šie tipai kažkam kenkia. Tikri kailiai kenkia gyvūnams dėl žmogaus patogumo, o dirbtiniai kailiai žaloja visą mūsų planetą.
 
Taigi, kas teisus?
 
            Kuri blogybė iš dviejų yra geresnė, kurie veiksniai labiau pateisinami. Žinoma, nė vienas nėra pateisinamas, nes tai žeidžia ir gyvūnus, ir planetą.
 
Tačiau mūsų pozicija ir išlaikomas palaikymas natūraliems kailiams ir tai norime Jums užtvirtinti toliau senkančiais argumentais.
 
  • ​Gyvūnų gerovės klausimai.

Aljanso "Kailiams ne" paskelbtas tyrimas rodo, kad vienas kilogramas mėsėdžių kailių toksiniai išmetimai ir eutrifikacija yra didesnė nei žolėdžių. Vienas iš būdų įveikti šį iššukį, yra perėjimas prie žolę ėdančių gyvūnų, pavyzdžiui, triušių kailių. Triušiai yra žolėdžiai gyvūnai,  tad jų naudojimas automatiškai sumažina anglies pėdsaką. Taigi tai tvaresnis ir mažiau kenkiantis gyvūnas aplinkai. Dabar palyginkite triušio kailį su poliesteriu. Be abejonės, triušio kailiai bus svarbiausi tvarumo kriterijai. Remiantis https://www.close-the-loop.be/en  paskelbtu tyrimu, sintetiniai audiniai pradeda skaidytis nuo 20-200 metų.

  •       Gyvūnų rūšių populiacijos klausimas.

​Kaip pavyzdį pateiksime kojotus. "National Geographic" praneša, kad kojotai išplėtė savo teritorijas, kai buvo išnaikinti didžiausi jų priešai- vilkai. Gamtoje kojotai ėmė plėšikauti, tad jų populiacija ėmė labai stipriai augti. Pamastymas Jums ar negera būtų išeitis rinktis kojotų kailio gaminius, taip juk būtų išpręsta gamtoje padidėjęs jų paplitimas. Gamta natūraliai išaugino ir suteikė perteklių, kurį žmogus galėtų stabilizuoti, o ne labiau rinkdamasis ir gamtai kenkdmas su sintetiniais gaminiais.

  • Natūralių kailių perdirbimas.

​Nenuostabu, kad dirbtiniai kailiai kas minutę atrodo vis prabangesni. Tai daugiausia dėl pramonės pažangos ir technologijų patobulinimų. Nepaisant to, nėra nė vieno atvejo, kad būtų galima perdirbti dirbtinį kailį. Priešingai, su natūralaus kailio gaminiais, juos neabejotinai galite perdirbti, persiūti. Jūsų 80-ųjų metų močiutės kailinis paltas pergamintas gali atrodyti nuostabiai. Na, o jei nenorite savo natūralaus kailio gaminių persiūti, visada galite paaukoti įvairiems labdaros fondams, kurie neabejojame, tikrai juos prikels antram gyvenimui.

  • Natūralaus kailio ilgaamžiškumas, kurio tikrai trokštate.

​Vienas iš atliktų tyrimų apie natūralaus kailio tvarumą- https://www.huffpost.com/entry/faux-fur-vs-real-fur_n_5bc0b3c3e4b0bd9ed5599f76?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAACVtc5Kfh-zSfUyrvpVecF5C-R02OmLQ-sYwD6WnA3Wl3u7BXmirCHBIpZvIL9a-d4bWsitSCg9Y4FuVUZcqaHbFr6LKnXd9XwesUF0elexBLibDmHfURJNyeJgWjc526wiWvce8_h43t_1EZ3nFcDM1biRx32x59wEsfuUb2ct_

Šiame tyrime palyginta 30 metų audinės kailio paltas su 6 mėnesių dirbtinio kailio paltu. Šis tyrimas atskleidė, jog dirbtinis kailis turėjo keturis kartus didesnę žalą aplinkai nei kad natūralus kailis.

  • Pagrindinis klausimas- biologinis skaidomumas.

​Mes žinome, kad natūralūs kailiai yra iš gyvūnų ir jie biologiškai skaidosi. Ar ne todėl mums reikia žinoti apie specialų jų laikymą bei  priežiūrą? Tačiau mes mažai ką žinome apie dirbtinio kailio suirimą, specifinę priežiūrą, laikymą ne sezono metu, o galbūt mes žinome, kad dirbtinis kailis sudarytas iš plasikinės sintetikos, kuri susukta į siūlus (jie dažniausiai gaunami iš elastano, poliesterio ir akrilo). Ir sintetika greitai susidėvi, tad su tokiais gaminiais dažniausiai tenka jau po pirmojo sezono atsisveikinti, taip sukuriama dar viena neigiama aplinkai struktūra- vartotojiškumas...

Skaičiuojama, kad šie plastikiniai pluoštai gamtoje pradeda skaidytis nuo 500 iki 1000 metų. Todėl dažnai galime girdėti žiniasklaidoje įvairius pranešimus apie vandens telkinių užterštumą,  žuvų apsinuodijimus ir panašiai.
 
Tyrimų duomenimis  plastiko apdorojimas apsvaigina 83% visų vandens telkinių mėginius. Tad jeigu mylite ir norite išsaugoti visų mūsų planetą, turite pamėgti natūralų kailį, nebijoti jį perdirbti ir dėvėti ilgus metus.
 
Na ir pabaigai..
 
           Mes nieko nenorime skatinti. Rinktis vieną ar kitą. Mes diskutavome apie kiekvienos kailių rūšies padarinius ir naudą. Viskas ateina su savais privalumais ir trūkumais.
   
           Natūralaus kailio tipo ir rūšių yra labai daug ir kai kurie iš jų išties naudingi mūsų aplinkai. Tad jei susiduriate su sunkumu, kaip išsirinkti sau tinkamiausią gaminį ar naujai persiūti seną, drąsiai kreipkitės į Otilia Fur komandą, kuri Jums mielai padės ir patars!